Ankara'da bulunan Çayyolu yerleşkesinin planlanması sürdürülebilir tasarım yaklaşımıyla ele alınmıştır. Projede kent ölçeğinden başlayarak sokak ölçeğine kadar çözüm önerilerine ve detaylara yer verilmiştir. Projenin asıl odak konusu enerjinin verimli bir şekilde kullanılması ve bunun ana kaynaklarından biri olan ulaşım planının yeniden tasarlanmasıdır.
Proje 3 kişilik bir ekip ile hazırlanmıştır.
Masterplan Vizyonu
Ankara'nın vadilerinin etkin kullanımı stratejinin ana unsurudur. Vadiler doğal rüzgar yönetiminde ve rekreasyonal alan niteliğinde kullanılmıştır.
Önerilen yeni yeşil alanlar fonksiyon açısından farklılık gösterir ama hepsi birbirine kent içinde sürekli ve bağlıdır. Tarımsal, aktiviteye yönelik, yoğun trafik yerlerinde bariyer ve bağlayıcı koridor olarak alanlar değişkenlik gösterir.
Çoklu merkezleşme önerisiyle var olan Çayyolu planlamasının dağınık ve saçılmış, birbiriyle bir düzen içinde olmayan yapısı iyileştirilmiştir.
Önerilen merkezler doğrultusunda güzergahı belirlenen yeni elektrikli toplu taşıma sistemi ağı önerilmiştir. Bölgenin periferinden dolaşan taşıt yolları mahalle içlerinde kısıtlanarak bisiklet, yaya ve taşıtın kullanabileceği woonerf yollara dönüşmektedir. Woonerf yolların hepsi bu merkezlerle birbirine bağlanmaktadır.
Bölgede tanımlanmış ve güvenli bisiklet yolları bulunmamaktadır. Önerilen bisiklet yolları yeni toplu taşıma sistemine ve çoklu merkez kullanımına da entegredir.
Var olan konut alanları düzenlenerek yeni öneriler ile ticari merkezler, akslar, kültürel merkezler, rekreasyonal alanlarla zenginleştirilmiş ve bütünleyici bir kentsel tasarım anlayışı geliştirilmiştir.
İki önerilen merkez konumu arasındaki alan, orta ölçekli tasarım çalışması yapmak için seçilmiştir. Bu proje alanı, yeniden düzenlenmesi gereken yoğun bir yerleşim bölgesidir. En büyük vadide, yerleşim dokusunun ortasında yeni bir merkezi park tasarlanmıştır. Tüm mahalleler hücreler gibi düşünülmüş ve ulaşım sistemi hiyerarşik olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle, mahallenin dış yolu araba ve otobüs
Vadi, doğal formundan dolayı su kütlesinin birikmesinde yardımcı olur ve bu nedenle bölgenin yağmur suyu toplama alanı olarak işlev görür. Vadi içerisindeki parkta çok fazla tesis bulunmamaktadır; bunun yerine burada yürüyüş yapmak, doğayı izlemek ve yeşille maviyi kenti seyrederken keşfetmek amaçlanmıştır.
Konut bölgesindeki Woonerf Tasarımı
Etkili bir elektrikli pod sistemi, bölgedeki tüm alt merkezleri birbirine bağlayan ana toplu taşıma sistemi olarak kullanılmaktadır. Araç yollarından oluşan kısmi bir yol ağı, ayrıntılı ve hassas bir woonerf cadde sistemi ile birlikte yerleştirilecektir.
Woonerf Kavramı
Bir woonerf cadde sistemi, yayalar ile araçlar arasında sınırlar tanımlamaz. Woonerf, 'yaşayan cadde' anlamına gelir ve hız azaltma teknikleriyle ve sokak yaşamını teşvik eder. Woonerf sisteminde herkes, yaya sınırlamaları dahilinde yürüyebilir, bisiklet sürebilir ve araç kullanabilir. Cadde, araçlar için değil, çevresindeki bağlama göre işlevi değişen insanlar için tasarlanmıştır; bu bağlam bir yerleşim caddesi, kamu caddesi veya kavşak alanı olabilir.
Woonerf'te yayaların güvenliği için hız önleyici kavisler ve zigzag yol tasarımı.
Telif Hakkı © 2024 SRRS Design Office - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.